Drogterapeuten filmades av polisens spanare när han träffade kriminella och knarkbrottsdömda personer. Foto: Polisen

Sänkt straff för knarklangande missbruksterapeut

Uppdaterad
Publicerad

Den missbruksterapeut från Härnösand som i februari dömdes till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott får sitt straff sänkt av hovrätten. Hans medhjälpare frias helt från narkotikabrott och två jämtländska män får sina straff sänkta.

Polisen började  nysta upp narkotikahärvan i början av 2017 efter flera tips om att missbruksterapeuten ägnade sig åt narkotikaaffärer. Efter nio månaders spaning mot mannen greps han och tre andra män.

Terapeuten har hela tiden nekat till brott men Sundsvalls tingsrätt slog fast att han hanterat åtminstone drygt sju kilo hasch och omkring ett halvt kilo amfetamin. Han dömdes till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott på två punkter.

Ett år lägre straff

Domen överklagades till hovrätten för Nedre Norrland som nu friar mannen från en av åtalspunkterna. Mannens straff sätts ned med ett år till fängelse i fyra år och sex månader.

Varit övervakare åt medhjälparen

En 25-årig Härnösandsbo med missbrukshistorik, som terapeuten har varit övervakare åt, dömdes på sammanlagt åtta punkter – varav två gällde medhjälp till narkotikabrott – till fängelse i två år och tre månader. Hovrätten friar nu mannen från bägge narkotikabrotten och straffet blir istället tre månaders fängelse. Rätten anser inte att det är bevisat att mannen verkligen medverkat i själva narkotikaaffärerna.

Jämtar transporterade knark

Två jämtar, en 43-åring från Krokom och en 44-åring från Östersund, greps i trakterna av Stugun i Östjämtland i samband med tillslaget mot verksamheten. I sin bil hade de då omkring ett kilo amfetamin.

De dömdes båda av tingsrätten för grovt narkotikabrott till två och ett halvt respektive tre års fängelse. Även de får sina straff sänkta av hovrätten till ett och ett halvt respektive två år och sex månader.

Hovrättens motivering till straffsänkningen är bland annat att Krokomsbon inte visste att han transporterade ett så stort parti narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missbruksterapeut langade knark

Mer i ämnet