Anh-Za Hagström vid SÄPO säger att det NMR gör kan falla under terrorlagstiftningen. Foto: SVT/TT montage

SÄPO om NMR: ”Kan omfattas av terrorlagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har förmåga begå grova våldsbrott som kan omfattas av terrorlagstiftningen. Det säger Säkerhetspolisens analytiker Anh-Za Hagström under rättegången mot den åtalade Sundsvallsnazisten.

Just nu pågår rättegången mot den 48-åriga man ifrån Sundsvall som står åtalad för bland annat illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord. Mannen ska ha byggt så kallade rörvapen.

Men det är inte första gången sådant händer. SVT har tidigare kunnat berätta om en hemligstämplad rapport från Säkerhetspolisen där det framkommer att byggandet av egna vapen är ett utbrett fenomen inom NMR. Dessa rörvapen som ofta byggs ska också ses som helt jämförbara med hagelgevär.

Planerade mord

Under rättegången mot den så kallade Sundsvallsnazisten som såväl ska ha tillverkat vapen som planerat mord och kartlagt två journalister i länet kallades Säkerhetspolisens analytiker in. Hon uppgav då att NMR har förmågan att utföra brott som kan omfattas av terrorlagstiftningen.

– Man vill med alla stående medel till buds ändra den rådande samhällsordningen, säger Anh-Za Hgström.

Falla under terrorlagstiftningen

Säkerhetspolisen följer NMR noggrant på grund av att man anser att de kan tänka sig utföra grova brott för att förändra samhället. Detta ska enligt SÄPO vara deras mål.

– Vår bedömning är att de har förmågan att utföra så grova våldsbrott att de skulle kunna omfattas av terrorlagstiftningen, och att de kan utföra ett terrorattentat, säger Anh-Za Hagström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet