Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satsningen bidrar till att förbättra klimatet genom att odla bättre plantor som växer effektivt och binder koldioxid. Foto: Louay Bygdén/SVT

Miljontals plantor från Timrå ska bli ny skog i Baltikum: ”Växer väldigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Timrås plantskola odlas 100 miljoner plantor årligen. De utgör grundstommen i framtidens baltiska skogar. 

SCA har nämligen köpt över 70 000 hektar skogsmark i Estland, Lettland och Litauen, som kommer återbeskogas med plantor som odlas i Timrå.

När plantorna har vuxit klart kommer de att användas för att skapa olika typer av produkter, som ersätter produkter med högre koldioxidavtryck och som ofta är baserade på fossila bränslen, förklarar Jonas Mårtensson, affärschef för SCA Skog.

SCA börjar med att skicka 1,5 miljoner plantor till Baltikum i år och tanken är att successivt öka leveransen över tid. Men man räknar med att det tar 50 till 70 år för plantorna att växa fullt ut.

Skördar om 20-30 år

Redan efter 20 till 30 år kommer det däremot vara möjligt att skörda och exportera en viss volym till Sverige.

– SCA följer principen att plantera två–tre plantor för varje avverkat träd för att säkerställa och utveckla skogsbestånden på ett hållbart sätt, säger Jonas Mårtensson.

I klippet hör du Jonas Mårtensson berätta om satsningen i Baltikum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.