Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Eliasson på Skogsstyrelsen berätta om skillnaderna i tillväxten jämfört med för några år sedan, och hör Hjalmar Laudon, forskare på SLU i Umeå, berätta om forskningen. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Forskning: Torrare luft misstänks göra att skogen inte växer

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxten i den svenska skogen går ned och nu misstänker forskare att en torrare atmosfär i kombination med lägre grundvattennivåer kan vara orsaken. Mycket tyder på att den minskade tillväxten är klimatrelaterad.

Enligt Riksskogstaxeringen har tillväxten i den svenska skogen gått ned under en tioårsperiod. Nu misstänker forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå att det har att göra med att atmosfären blivit torrare.

– Hastigheten i tillväxten har minskat, vi tror att det har att göra med att luften blivit mycket torrare, säger Hjalmar Laudon, forskare på SLU i Umeå.

Klimatkrisen
Tillväxten i den svenska skogen har gått ned under en tioårsperiod. Siffrorna visar miljoner kubikmeter skog.

Varma och torra somrar med lite nederbörd gör att grundvattennivån sjunker samtidigt som luften blir torrare. Träden kan inte suga upp vatten från marken. Klyvöppningarna stängs. Tillväxten avstannar.

Inte bekymrade

Forskningen har skett vid SLU:s försöksområde vid Svartberget i Västerbotten. Forskarna menar att den allt torrare luften är en effekt av klimatförändringarna. Men skogsbolaget SCA som är Europas största privata skogsägare är inte så bekymrade över den nedåtgående trenden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stressade träd

Skogsstyrelsen ser stora risker med utvecklingen i skogen.

– Torka innebär att träden blir stressade, det sänker tillväxten och minskar möjligheten för träden att försvara sig, säger Tobias Eliasson på skogsstyrelsen i Sundsvall.

Sedan 2018 har 32 miljoner kubikmeter gran dödats av skadeinsekten granbarkborre, delvis en effekt av torka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet