SCA:s planerade biobränsleanläggning intill massafabriken i Östrand kommer att kräva stora mängder ström – som ska komma från SCA-producerad vindkraft är planen. Foto: SVT

SCA blir självförsörjande på el efter ny vindkraftssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget SCA har satsat stort på vindkraftsutbyggnad de senaste åren. Nu köper bolaget en vindkraftspark strax utanför länsgränsen, och satsar dessutom på sex olika vindkraftsprojekt de närmaste tio åren.

SCA har tecknat ett samarbetsavtal med vindkraftsföretaget Arise, som bland annat står bakom de uppmärksammade anläggningarna i Ranasjö och Salsjö i Sollefteå kommun.

Sex parker planeras

Företagen ska nu gemensamt utveckla vindkraftsbyggen på sex olika områden under den kommande 5- till 10-årsperioden.

Vindkraftsbygget i Ranasjö/Salsjöhöjden möttes av kraftiga lokala protester och aktioner, men vindkraftsparkerna med totalt 39 verk beräknas stå färdiga i början av nästa år.

Blir självförsörjande på el

Arise säljer även ett vindkraftsprojekt i Bräcke, Fasikan, till SCA som investerar 1,7 miljarder i området. Bygget av de 15 verken drar igång i november och ska vara i produktion i början av 2026.

I och med det köpet uppger SCA att man kommer att bli helt självförsörjande på elektricitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.