”SCA styckas upp och dör”

Uppdaterad
Publicerad

Facket reagerar kraftigt på uppgifterna att riskkapitalbolaget Nordic Capital lagt ett bud på SCAs skogsverksamhet. Företaget kommer att dö om det blir verklighet, förutspår facket.

Pappers på Östrand och Ortviken förutspår en uppstyckning och utförsäljning av SCA i bitar om budet på SCAs skogsverksamhet blir verklighet.

– Vi talar om ett riskkapitalbolag som är registrerat i ett skatteparadis. Från fackligt håll befarar vi att Nordic Capital kommer att försöka maximera vinsten på affären genom att stycka upp och sälja ut företaget bit för bit. Tyvärr innebär det dödsstöten för SCA, säger Roger Boström, pappers ordförande på Östrand.

SCA

Uppdelning eller uppstyckning

Även Jan Öberg som är ordförande för pappers på Ortviken är kritisk.

– Vi kan inte se några fördelar med budet. Det är en oroväckande utveckling, säger Öberg.

Uppgifterna om ett bud på SCA kommer bara 14 dagar efter det att SCA aviserade en uppdelning av bolaget i två delar vid bolagsstämman nästa år. SCA hygienverksamhet som tillverkar mjukpapper och blöjor skulle enligt förslaget knoppas av i ett eget bolag och delas ut till aktieägarna samtidigt som SCAs skogsverksamhet skulle bilda ett separat bolag. Det nya SCA Skog skulle dessutom flytta tillbaka huvudkontoret till Sundsvall.

Under torsdagen kom sedan uppgifterna i Dagens Nyheter att Skandia och riskkapitalbolaget Nordic Capital samt en okänd tredje part lagt ett bud på SCAs skogsverksamhet, det vill säga på den del av bolaget som skulle få sitt säte i Sundsvall. Här ingår en rad fabriker, sågverk och Europas största privata skogsinnehav på 2,5 miljoner hektar.

”SCA riskerar att dö”

Att Nordic Capital med säte på kanalön Jersey finns med i budgivningen oroar facket.

SVT: På vilket sätt kommer ni från fackligt håll att agera?

– Vi kan tyvärr inte göra så mycket eftersom det är en ägarfråga. Däremot kan vi göra klart för alla vilka farhågor vi har inför en eventuell affär. Blir det här verklighet är jag rädd för att SCA som vi känner det kommer att dö, säger Boström.

Från SCAs koncernledningen vill man inte kommentera uppgifterna men på en direkt fråga säger bolagets presstalesman att de planer om en uppdelning av företaget som presenterades för 14 dagar sedan fortfarande står fast.

SCA har cirka 2 000 anställda i Sundsvallsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCA

Mer i ämnet