SCA lägger ner papperstillverkningen på Ortviken – 800 anställda drabbas

Uppdaterad
Publicerad

SCA meddelar nu att man inleder förhandlingar med facket i syfte att avveckla produktionen av tryckpapper vid pappersbruket Ortviken i Sundsvall. Samtidigt meddelar företaget att man avser att investera 1,45 miljarder i produktion av CTMP-massa till hygien- och förpackningspapper vid samma fabrik.

Den avveckling av tryckpapperstillverkningen vid Ortviken som SCA nu föreslår, innebär att cirka 800 anställda kan komma att beröras, framför allt på Ortvikens pappersbruk, men även i andra delar av SCA:s verksamhet.

– Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt, säger Ulf Larsson, SCA:s vd i ett pressmeddelande. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper. Nu inleder vi förhandlingar om att helt lämna detta produktsegment.

Ortvikens pappersbruk

Inom sex månader

Vid presskonferensen sa Ulf Larsson att Ortvikens pappersmaskiner kommer att rulla på så länge man har anställda och ordrar. Men nedläggningen kommer att ske inom sex månader.

Cirka 700 jobb försvinner

Dagens 800 anställda kommer att minska betydligt. Att producera pappersmassa kommer att kräva mindre än 100 personer enligt Larsson. Men han ser också möjligheter till fler industriprojekt inom Ortvikens fabriksområde.

CTMP-framställningen på Östrandsfabriken i Timrå kommer att stängas i och med att produktionen av massa kommer igång på Ortviken. Östrand kommer istället att öka sin produktion av blekt sulfatmassa.

Behov av containerhamn

På frågan om detta påverkar behovet av en ny containerhamn menar Larsson att behovet av en ny sådan ökar, detta eftersom volymerna ökar från flera av SCA:s enheter och fler fartyg kommer att lastas på platsen.

Fackliga förhandlingar

Planerna på en avveckling av pappersproduktionen vid Ortviken, en investering i CTMP-produktion (hygien- och förpackningspapper), och effekterna på SCA:s övriga verksamhet, kommer nu att bli föremål för MBL-förhandlingar.

Jan Öberg från Pappers säger att de blev överraskade av beskedet. Man hade vetat lite om planerna men trott att bara en av pappersmaskinerna skulle läggas ned.

– Vi är chockade, klart vi är det, säger Öberg men säger samtidigt att den sista tiden har varit svår med neddragningar av produktionen.

Han berättar att han själv ”bara” arbetat 31 år på fabriken. Många av de 500 medlemmarna i Pappers på fabriken har jobbat längre.

– Många är ”födda” här, säger han och menar att situationen kommer att bli svår för Sundsvalls kommun.

– Situationen för de drabbade är hemsk naturligtvis, säger Ulf Larsson.

Ny anläggning om tre år

Den nya anläggningen för produktion av massa räknar Larsson med att den ska vara i bruk 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ortvikens pappersbruk

Mer i ämnet