Foto: SVT

SCA om det förgiftade området: ”Vi har inget övergripande ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att SCA var den huvudsakliga aktören under 50 år av industriepoken i Essvik och Nyhamn anser man inte att man har något övergripande ansvar för den tickande miljöbomb som området är.

På det förorenade industriområdet i Essvik-Nyhamn finns de flesta miljögifter som PAH, PCB, tungmetaller och kvicksilver. Skogsbolaget SCA bedrev verksamhet i området i över 50 år fram till 1984, bland annat kemisk-teknisk industri, men anser sig trots det inte ha något övergripande ansvar.

– Vi kan inte ha det eftersom andra aktörer varit på platsen efter oss och det har bidragit till de olägenheter som finns där idag, säger Björn Lyngfelt som är informationschef på SCA.

Kräver myndighetskoordination

Lyngfelt syftar bland annat på företaget Nordtank som bedrev rengöring av tankar och cisterner på området fram till 2005. Han påpekar att SCA hela tiden hjälpt länsstyrelsen med information om den tidigare verksamheten i området men att frågan måste hanteras av myndigheterna.

– Här behövs en myndighetskoordination, säger han.

Oklart när sanering kan ske

På länsstyrelsen i Västernorrland meddelar man att målet är att en sanering av området ska ske men man kan inte säga när det kan bli aktuellt.

”Länsstyrelsen jobbar med att ta fram vilka bolag som har ansvar för föroreningarna på platsen och hur stor del de ska stå för och hur stor del som blir statlig” skriver Annika Dahl som är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Giftkusten

Mer i ämnet