Foto: Pavel Koubek / TT

Schyman ger sig in i BB-ockupationen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig Gudrun Schyman (Fi) in i nedläggningen av BB i Sollefteå och uppmanar mammor i hela landet att stötta den planerade ockupationen av Sollefteå BB.

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman skriver i en krönika på Feministiskt Perspektiv om den planerade ockupationen av BB i Sollefteå.

I krönikan uppmanar hon mammor i hela Sverige att stötta ockupationen. Hon menar att Sollefteå är ett talande exempel på hur förlossningsvården rustas ner på många håll och att politikerna inte tar frågorna på allvar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

”Rör sig om väldigt lite pengar”

– Det är ju tidstypiskt att det är vård och omsorg som gäller kvinnor som man tar lätt på. Istället borde man ha kvar möjligheten att föda i Sollefteå, säger Gudrun Schyman.

Enligt henne går det att planera och organisera på ett annat sätt

– Det är ju sparkrav som ligger bakom. Tittar man på den totala budgeten så rör det sig om väldigt lite pengar. Ska vi ha en likvärdig, säker och trygg vård i hela landet kan man ju inte bara stryka ett streck över det som gäller en så väsentlig del som förlossningsvården, anser hon.

”Inte bara en budgetpost”

Gudrun Schyman kommer själv inte att vara på plats i Sollefteå, men hon hoppas att så många som möjligt, på olika sätt, stöttar aktionen i Sollefteå.

– Det behövs att vi höjer rösten på olika sätt i de här frågorna. Politikerna, som fattar besluten, måste förstå att de inte kan hantera frågan som om den bara var en budgetpost. Det finns en allvarlig kritik mot att förlossningsvården runt om i Sverige fungerar allt sämre, säger Gudrun Schyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet