Hör (SD) om Sollefteå sjukhus – nu en helomsvängning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna krävde inför förra valet att specialistsjukvården i Sollefteå skulle läggas ned. Nu har partiet svängt om och går till val på att åter öppna det man varit med om att lägga ned.

På sociala medier har det uppstått en diskussion om vad partiet sagt i sjukhusfrågan genom åren och SVT Västernorrland har granskat partiets vallöften och uttalanden inför och efter valet 2014.

Under gårdagens valdebatt på Härnösands teater om sjukvården i länet gav Sverigedemokraterna sitt stöd för Sollefteå sjukhus. Det står i bjärt kontrast mot partiets linje 2014 som löd så här:

Val 2018 Sollefteå

”Vi föreslår därför att Sollefteå sjukhus läggs ned – alltså att Sollefteås specialistvård flyttas till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus – och att Sollefteås sjukhus ersätts av en dygnetruntöppen närakut i samarbete med en vårdcentral.”

Nu har partiet alltså svängt helt i frågan:

– Allteftersom nya uppgifter kommit in har vi ändrat uppfattning, säger Markus Molinder, SD.

Men vilka faktorer som fått SD att byta ståndpunkt, det vill Molinder inte gå in på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sollefteå

Mer i ämnet