På 20 sekunder sätter polisen ihop till synes oskyldiga rördelar till ett dödligt vapen. Foto: Polisen

Här provskjuter polisen nazistens vapen

Publicerad

Det tar polisen 20 sekunder att sätta samman Sundsvallsnazistens rörvapen och avfyra ett skott. SVT kan idag visa filmen.

Rördelarna hittades utspridda i 48-åringens villa. De ger ett oskyldigt intryck för ett otränat öga, men polisens tekniker kunde se att rören som hittades i badrummet och ett sovrum var specialkonstruerade och kunde sättas samman.

20 sekunder

När polisen senare ska undersöka rördelarna tar det kriminalteknikern 20 sekunder att rördelarna till en så kallad ”slam-bang shotgun” och avfyra ett provskott.

Fjädern som fungerade som slagstift fanns i mängder i garaget och vapnet kan med några enkla handgrepp göras klart för att avfyra hagelpatroner.

Kartlade journalister

I torsdags åtalades den 48-årige Sundsvallsnazisten för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. På en av flera beslagtagna datorer hittades adressuppgifter till två Sundsvallsjournalister som sedan dess fått stöd av polisen.

Men rörvapnet var inte det enda som polisen hittade hemma hos mannen som är medlem i nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Där fanns mängder av vapen, ammunition, störsändare och kommunikationsutrustning. Där fanns också vapenlitteratur och ritningar hur man tillverkar vapen och ammunition.

Specialbyggd väska

Bakom en bardisk hittar polisen också en attachéväska som är specialbyggd för att gömma en pistol som kan avlossas med en bygel från utsidan. Också den har polisen provskjutit.

Foto: Polisens förundersökning

Mannen som själv medger att han är nazist säger dock att han är oskyldig till misstankarna. Delarna till rörvapnet säger han sig ha fått med sig hem efter ett tidigare jobb på en cykelfirma. Väskan skulle användas vid en filminspelning som aldrig blev av, uppger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet