Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter testar VR-studions teknik i klippet ovan. Foto: SVT

Se när SVT:s reporter går på plankan på ”hög” höjd

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av datorsimulerad verklighet, VR, ska utbildningar kunna kompletteras i den nya VR-studion i Härnösand. Men den kan också användas för nöjes skull.

Med hjälp av olika appar kan man till exempel stå högst upp på Mount Everest, resa till Peru – eller gå på plankan högst upp på ett höghus.

I klippet ser du när SVT:s reporter testar det sistnämnda

Vad är Virtual Reality (VR)?

Förkortningen VR står för Virtual Reality, även datorsimulerad verklighet. Till exempel kan man använda VR-glasögon som känner av åt vilket håll man riktar blicken och visar bilder på en digital miljö, som en spelvärld. Hela VR-konceptet handlar alltså om att skapa just en virtuell verklighet. De sensoriska upplevelserna (det vill säga för syn, känsel, hörsel och lukt) är i vissa fall tillräckliga för användning inom undervisning och träning av bland andra soldater, piloter och kirurger.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.