Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Selånger pilgrimscenter belönas Foto: Per-Erik Ström SVT

Kulturmiljörådets första ros går till Selånger pilgrimscenter

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls gilles nybildade kulturmiljöråd delade under tisdagen ut sin första ros till Selånger pilgrimscenter.

– Det är oerhört glädjande. Det har varit viktigt för oss att göra en tydlig manifestation av starten på Sankt Olavsleden, säger Helene Westerlind som är chef på pilgrimscentret.

Kulturmiljörådet ska dela ut både ros och ris, men de börjar med rosen. Den går till Selånger pilgrimscenter ”för deras fina och framgångsrika arbete med att skapa broar mellan människor och nationer”, som motivationen löd.

I samband med ceremonin, som Björn Barkå höll i, startade ett projekt där Trafikverket tillsammans med Östersunds kommun vill lyfta fram E14 som en kulturväg.

”Sankt Olavs väg”

Under medeltiden var stråket mellan dagens Sundsvall och Trondheim en av Europas viktigaste pilgrimsleder där de vandrade till Sankt Olavs grav i Nidarosdomen.

– Är det möjligt att kalla E14 Sankt Olavs väg? Som ett tecken på att det är en historisk väg, säger Helene Ersson, projektledare för den grupp som nu under fyra dagar ska färdas längs stråket.

Resan sker med buss och med i gruppen finns många kompetenser samlade inom bland annat arkitektur, historia, konst och arkeologi.

Minnesåret 2030

– Utformningen av E14 som Sankt Olavs väg är tänkt att kunna genomföras lagom till minnesåret då det gått tusen år sedan kung Olav Haraldsson stupade i slaget vid Stiklestad, säger Helene Ersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer