2004 invigde statsminister Göran Persson (S) en etanolanläggning i Örnsköldsvik. Han spådde då att etanol från skog skulle skapa jobb och industrier i Norrland och placera Sverige i teknisk framkant. Resultatet blev ett helt annat. Vi berättar historien i några korta klipp. Foto: SVT

Drömmen om etanolen i Örnsköldsvik – en ”grön bubbla” som sprack

Uppdaterad
Publicerad

Kritiker menar att likheterna är slående mellan de dagens satsningar på en grön omställning i norra Sverige och den etanolsatsning som blev en stor förlustaffär i Örnsköldsvik på 2000-talet. Men vad var det som hände och varför gick det så kapitalt fel med etanolen i Övik? 

SVT har backat bandet 20 år för att minnas vad som hände – se klippen här:

Klimatkrisen

I början av 2000-talet ställdes hoppet till en grön satsning, en nödvändig klimatomställning som skulle göra Sverige världsledande.

När dåvarande statsministern Göran Persson (S), 2004 invigde kommunala Sekabs anläggning i Örnsköldsvik menade han att etanol av skogsprodukter skulle skapa nya ”en jättlik industri” för norra Sverige.

Det som hände då är ett tydligt är ett tydligt exempel på en ”grön bubbla” – och nu görs samma misstag om igen, varnar kritikerna.

Det handlar om samma starka politiska tryck, samma omfattade stöd från skattemedel – då som nu, menar de.

Etanolen gav inga nya jobb eller en någon grön industri i Norrland, och inte heller någon teknik som gjorde Sverige världsledande.

För 20 år sedan var tron stark på en världsledande tillverkning av etanol av skogen i Västernorrland – idag knyts hoppen till vätgas och fossilfritt stål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet