Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helena Finér, sektionschef på Statens institutionsstyrelse (SIS), berätta om Vemyras omställning. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sis-hem i Sollefteå ställer om – hög efterfrågan på platser för gängkriminella pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har efterfrågan för platser på ungdomshem för pojkar ökat och Statens institutionsstyrelse, SIS har därför valt att placera om flickorna för att ge plats åt pojkar.

SiS ungdomshem Vemyra i Sollefteå kommun har tagit emot icke skolpliktiga flickor med psykosociala problem samt kriminalitet och missbruk. Men med en ökad ungdomskriminalitet bland unga pojkar krävs det nu fler platser på ungdomshem. Något som P4 Västernorrland var först med att berätta om.

– Den prognos vi har framåt är att det kommer att fortsätta öka. Därför måste vi se över hur många platser vi har för respektive målgrupp för att kunna möta behovet, säger Helena Finér, sektionschef på SIS.

Färre platser

I dagsläget finns det tolv flickor på Vemyra. De kommer att omplaceras till andra ungdomshem, och några är i utflyttningsfas. Det kommer att finnas tio platser för pojkar på hemmet, då en avdelning har ett renoveringsbehov, bland annat på grund av skadegörelse.

– Planen som det ser ut nu är att den kommer att öppna efter sommaren, säger Helena Finér.

Stänger under en period

Verksamheten på Vemyra kommer att hållas stängd 7–25 februari och öppna för pojkar den 26 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.