Så här uppstår ryktena om SJ, enligt Christer Forslund, SJ-medarbetare. Foto: SVT/TT Bild

SJ bättre än sitt rykte – enligt SJ

Uppdaterad
Publicerad

Tåget är dyrare än flyget, tar längre tid än flyget och är nästan alltid försenat. Fel, fel och fel hävdar SJ – som nu tar upp kampen mot vad bolaget kallar falska myter kring tågresandet och SJ. Och man gör det i Sundsvall där resenärerna varit ”duktiga på att ställa om från flyg till tåg”.

Men varför har då många de här uppfattningarna? Hör SJ:s egen teori här.

Tre vanliga uppfattningar som SJ anser vara myter / ursäkter för att välja flyget framför tåget:

• ”Flyget är billigare än tåget”

Falskt, menar SJ och hänvisar till en jämförelse som Kungliga tekniska högskolan (KTH) gjort som visar att snittpriset för en andraklassbiljett på tåget mellan Sundsvall och Stockholm kostar mindre än en tredjedel av en motsvarande flygresa på samma sträcka.

”Mer produktiv tid”

• ”Du vinner mer tid med flyg än med tåg”

Delvis falskt enligt SJ som pekar på att en resa med tåg Sundsvall-Stockholm tar 3,5 timmar vilket är knappt en halvtimme längre än flyget om man räknar centrum till centrum. Men flygresenären förlorar drygt två timmar produktiv tid, tid som på tåget blir användbar tid menar SJ.

Punktlighet

• ”Flyget är punktligare än tåget”

Också falskt hävdar SJ. Första halvåret 2019 kom 86 procent av snabbtågen Sundsvall-Stockholm i tid, eller inom fem minuter från utsatt tid. Motsvarande siffror för flyget är 59 procent, och även om man räknar med upp till 15 minuters försening kommer 76 procent av flygen iväg i tid. Också det sämre än tågtrafiken, påpekar SJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.