Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Ekmark och Thomas Hammarklint från Sjöfartsverket kartlägger Sveriges inlandskuster på fartyget Jacob Hägg. Foto: SVT

Sjöfartsverket skapar klimatsmarta sjövägar

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket utför just nu en kartläggning av Sveriges inlandskuster där syftet är att skapa rutter som innebär att fartygen kan gå så bränslesnålt som möjligt. Med de nya sjövägarna följer en miljömässig vinst, menar kapten Ola Ekmark.

Många av Sveriges sjömätningar gjordes under 70-talet och vissa är över hundra år gamla. Nu bedriver Sjöfartsverket sjömätning fram till 2020 för att säkra sjökortsunderlaget för handelssjöfarten och få trygga sjövägar.

Sjömätningsfartyget Jacob Hägg har under sommaren seglat fram och åter utanför Sundsvall. Mätningar kommer också att göras utanför Gävleborgs och Västerbottens kuster under nästa år. Enligt kapten Ola Ekmark ska sjömätningen bidra till klimatsmarta sjövägar i Sveriges inlandskuster.

– Flera sjörutter är utdaterade och vissa djupangivelser kan vara från 1800-talet. De nya är optimerade för att båtarna ska spara bränsle, säger han.

Hittar optimerade rutter

Genom att finna djupa sjörutter minskas båtarnas bränsleutsläpp kraftigt. Med hjälp av satellitfoton genomförs kartläggningen som ska bidra till klimatsmarta sjövägar.

– Med den nya tekniken så täcks botten hundraprocentigt och får en betydligt bättre uppdatering av befintliga sjökort, säger han.

Projektet är nationellt och är en del i ett internationellt åtagande där många länder ska uppdatera sina sjökort och uppgifter om botten kring kusterna fram till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer