Foto: Örjan Leek ProfilbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöräddningens båt i Härnösand vandaliserad

Publicerad

Den största av Sjöräddningssällskapets båtar i Härnösand har utsatts för skadegörelse. En sidoruta har krossats vilket gör sikten liten eller obefintlig i en riktning.
– Om det skulle hända något ute på öppet hav är det tveksamt om vi kan gå ut i dagsläget, säger Niklas Edlund vid Sjöräddningssällskapet.

Vandaliseringen skedde under natten mot lördagen.

– En ruta på den ena sidan av båten har krossats, det ser ut som om det skett med något vassit föremål. Kanske genom stenkastning. Det skulle ju ha kunnat ske genom beskjutning också men det verkar väl kanske lite långsökt, säger Niklas Edlund.

Händelsen är polisanmäld som skadegörelse.

Decimerad

Vad innebär det här för verksamheten?

– På kort sikt innebär det att vi inte kan gå ut om det skulle hända något ute till havs. Vi har ju den mindre öppna båten men den kan vi inte använda på öppet hav i lite hårdare väder. Vi måste förstås se till att det här lagas så snart som möjligt men just nu är vi decimerad som räddningsstation, säger Nilkas Edlund.

Ideellt

I Västernorrland har Sjöräddningssällskapet stationer i Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall. Verksamheten bedrivs på ideell basis och finansieras genom bidrag, gåvor och donationer.

”Det känns extra tungt när det drabbar en helt ideell frivilligorganisation som så ofta kan göra skillnad för att folk överlever eller ej”, skriver Sjöräddningssällskapet i Härnösand på sin Facebooksida angående helgens skadegörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer