Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor polisinsats gjordes på torsdagskvällen på minst två adresser i Sundsvall – hör polisområdeschef Josef Wiklund i spelaren ovan. Foto: SVT/Gobiten

Minderåriga bland de anhållna i Sundsvall – misstänks för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen gjorde polisen en insats mot flera adresser i centrala Sundsvall, och kunde gripa ett 15-tal personer varav sju som nu är anhållna. Polisen beslagtog även vapen, misstänkt sprängmedel och narkotika.

– Vi har all anledning att tro att vi har avvärjt ganska grov brottslighet, säger Josef Wiklund.

Personerna som anhölls under torsdagen är på sannolika skäl misstänkt för en rad brott, bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott och förberedelse till mord.

Husrannsakningarna resulterade i flera beslag i form av narkotika, misstänkt sprängmedel och vapen, bland annat automatvapen.

Knarkkriget i Sundsvall

Två personer är minderåriga

Karin Everitt, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall, ville inte under pressträffen gå in på om personerna som anhölls är folkbokförda på adresserna de greps vid.

– Några är lokalt förankrade och några är tillresta, säger Karin Everitt.

Två av personerna som är anhållna är minderåriga.

– De är 17 år, säger Karin Everitt.

Den ena av dem är misstänkt för förberedelse för mord och den andra är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vice chefsåklagare Karin Everitt anser att brotten är att betrakta som grova.

Finns ett samröre

Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, berättade under pressträffen att det är svårt att säga om det finns kopplingar till våldsdåden i Stockholm.

– Vi kan se att det här rör och har kopplingar mot andra utredningar som vi utreder här och att aktörerna som då befinner sig i utredningarna även finns i ärenden som finns i andra delar i landet, så att det finns ett samröre: ja, säger Veronica Andersson.

Vet du mer? Hör av dig till SVT Nyheter Västernorrland på mejl: vasternorrland@svt.se eller till redaktionschef carola.isaksson@svt.se. Du kan också ringa redaktionen på 060-190190. Foto: SVT

Vill du skicka känsliga uppgifter på ett säkrare sätt? Då kan du skicka krypterade tips till SVT här. Välj ”SVT Nyheter” som destination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet