Mattias Rösberg valdes på lördagen till Sjukvårdspartiets nya ordförande. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Sjukvårdspartiet formerar sig igen

Uppdaterad
Publicerad

I elfte timmen reser sig nu Sjukvårdspartiet i Västernorrland efter lång tids frånvaro från landstingspolitiken men det blir en kamp mot klockan. Senast 10 april måste partiet meddela vilka kandidater som ska stå på valsedlarna.

Sjukvårdspartiet valde att inte ställa upp vid landstingsvalet 2014. Istället blev det i princip tyst kring partiet som mellan 1994 och 2014 suttit i landstingsfullmäktige. Men ändringar är på gång, i lördags valdes en ny styrelse vid årsstämman i Örnsköldsvik och som ny ordförande valdes Mattias Rösberg från Sollefteå.

– Om ett parti går ner på sparlåga så tar det tid att tända den igen. Men Sjukvårdspartiet har de senaste två åren märkt av en enorm tillströmning av folk som vill jobba i partiet. Jag vill hävda att från och med igår med den nya styrelsen som har stor förankring i hela länet så har vi verkligen förutsättningar att resa oss i elfte timmen.

Mycket oklart ännu

Hjärtefrågorna handlar så klart om tre akutsjukhus i länet med en sammanhållen vårdkedja och då framför allt inom personalsidan där de vill jobba för att återskapa personalentusiasmen och öka viljan bland personalen att jobba kvar inom landstinget. De vill också stå upp för demokratin inom landstingspolitiken, något de anser inte fungerar idag. Men något partiprogram finns ännu inte och inte heller valbara kandidater inför valet.

– 10 april ska listorna vara klara, det är ju deadline och det måste vi börja jobba med på en gång. Valprogram måste ju också tas fram. Vi kommer att ha ett långt möte i våra partilokaler i Härnösand nästa söndag. Då ska vi sätta oss och jobba med de här frågorna. Entusiasmen är överväldigande så jag tror faktiskt att det här kommer att gå.

Ni vill ha tre akutsjukhus i länet. Vad innebär det?

– För oss innehåller att de tre akutsjukhusen har akut ortopedi, akut kirurgi, akut kvinnosjukvård med förlossning och BB, slår Mattias Rösberg fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.