Skadebilden efter Ivar klarnar

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Ivar orsakade tusentals skador på hus och bilar. Och skadorna är mer omfattande än vid tidigare stormar, säger man på flera försäkringsbolag.

Försäkringsbolagen har fullt upp med att reglera skador efter stormen Ivar. Resuser har omfördelats och julledigheter har fått ställas in för att  jobbet ska hinnas med.

-  Vissa har fått göra en del korrigeringar så de får vara lediga senare, visst är det så. Vi har pratat med ungefär med tretusen kunder sedan den här stormen, säger skadechefen på Länsförsäkringar i Västernorrland Christoffer Jonsson.

Stormen Ivar

Oklart med fritidshus

Telefonerna har dock lugnat ner sig. De flesta har redan anmält sina hus- och bilskador. Men en del skador på fritidshus kan tillkomma, tror man på Folksam. Och många skogsskador, eftersom inventeringarna inte är klara.

Folksam har tagit emot drygt 400 skadeanmälningar på hus och bilar, If nästan lika många, Länförsäkringar i Jämtland närmare 600 skador och Länsförsäkringar i Västernorrland drygt 500. 

Små och stora skador

Några av skadorna är så kallade totalskador där hela huset blivit förstört. Hos en Folksamkund blåste hustaket av och sedan störtregnade det in. Och i Östersund drabbades en av Länsförsäkringars kunder så att hela det nyresta huset blåste sönder.

Tvåtusen hus- och bilskador

Bara de fyra bolagen summerar hitills närmare tvåtusen skador. Då är de omfattande skogsskadorna inte medräknade.

– Vi tror att det kommer att kosta oss någonstans mellan 40 och 50 miljoner, men det är svårt att bedöma eftersom omfattningen av skogsskadorna inte är klar än, säger Christoffer Jonsson på Länsförsäkringar. 

Dubblering av skador

Räknar man med skogen rör det sig förmodligen om dubbelt så många skador som vid stormen Dagmar, uppger Länsförsäkringar.

– Jag kan tänka mig att vi hamnar på tusen skador innan det är klart, säger Christoffer Jonsson om beräkningen bara för Västernorrlands del.

Kunde varit värre

Sverige har drabbats av fyra stormar på kort tid. Skadorna efter Ivar är mer omfattande, och dyrare än vid tidigare stormar säger man på flera bolag. Men det kunde ha varit ännu värre, säger man på försäkringsbolaget If.

– Tack vare att det är så många stormar så ser det ut som om folk har lärt sig hur man ska skydda sig bättre och det är positivt. Men som sagt fyra stormar den här hösten inte direkt vanligt, säger Daniel Claesson som är pressansvarig hos if.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet