Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns inga pengar för att efterleva säkerhetsföreskrifter. Hemlings bensinstation tvingas läggas ner. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Skärpta säkerhetskrav hotar glesbygdsmackar

Uppdaterad
Publicerad

Senast första juli 2022 måste alla bensinmackars rör och ledningar rostskyddas för att minska risken för läckage. En kostsam säkerhetsåtgärd som branschen tror kommer tvinga upp emot 400 bensinstationer till nedläggning.

Enligt föreskrifter från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) måste alla cisterner, rör- och slangledningar med brandfarlig vätska vara skyddade mot korrosion. Sedan 2014 bestämdes att alla bensinstationer måste kunna påvisa ett fullgott skydd senast första juli 2022 för att tillåtas fortsatt drift. För Leif Jonsson som driver bensinstationen i Hemling i tredje generation betyder kravet en nådastöt för verksamheten.

– Jag räknar med att det kommer att kosta mellan en halv och en miljon kronor. Den ekonomin har vi inte.

Hotar hela företaget

Marginalerna finns helt enkelt inte att driva en bensinstation i glesbygd. Leif säger att han får vara glad om det går plus minus noll och nu med det påtvingade kravet finns ingen möjlighet att rädda verksamheten.

– I förlängningen måste vi sanera när vi lägger ner. Frågan är om vi har ekonomi för det. Det kan bli konkurs för hela företaget och då försvinner hela taxiverksamheten så det här är inga trevliga saker att ta tag i.

Sämre service

Örnsköldsvik är den kommun i länet som har längst avstånd i länet mellan tankställen med 5,65 km i genomsnitt. När macken i Hemling försvinner drabbas hela bygden.

– Det här är den enda bemannade bensinstationen norr om Örnsköldsvik. Det kommer att drabba många i närområdet. Då måste man åka till Örnsköldsvik för att få tag i olja och andra delar till bilar. Det blir mycket sämre service till de som bor här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer