Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få svar på tre frågor som rör skattepliktig bilförmån. Vad säger reglerna och var går gränsen för vad som är ok och inte skattemässigt? Pia Blank Thörnroos förklarar. Foto: Claudio Bresciani och Janerik Henriksson/TT

Skatteverket förklarar: Det gäller när man kör arbetsgivarens bil

Uppdaterad
Publicerad

Får man köra en arbetsgivares bil privat? Och vad händer om jag gör fel? Här svarar Skatteverket på tre frågor om hur en bil på jobbet får användas.

– Det är arbetsgivarens ansvar om det blir en bilförmån att redovisa det i arbetsgivardeklarationen, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning.

Undantag finns

Som alltid finns undantag i reglerna. Om en anställd har jourberedskap till exempel.

– Då kan bilen stå vid bostaden utan att det utlöser förmånsbeskattning, men inte heller där får man använda bilen privat.

Lagstöd för sex år bakåt

Skatteverket kan gå sex år tillbaka i tiden och förmånsbeskatta.

– Men jag kan tycka att det viktiga är att det blir rätt framåt, säger Pia Blank Thörnroos.

I videon redogör Skatteverket för vad som gäller för bilkörning med arbetsgivarens bil och när det blir en förmån som är skattepliktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.