Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Budskapet från kommundirektören Jonas Walker är tydligt. Det är färdigåkt! I klippet hör du hans frustration och också om tänkbara konsekvenser för anställda som fuskat. Foto: Anna Beijron SVT

Kommundirektören i Sundsvall om privat användande av kommunens bilar: ”Färdigåkt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Sundsvall har gjort en utredning, men kan inte svara på hur länge bilfusket pågått eller hur mycket pengar det handlar om.

– Det är svårt att fånga ekonomin i det här, säger kommundirektör Jonas Walker.

SVT Västernorrlands uppgifter om att fusket med kommunens bilar går långt tillbaka i tiden har kommundirektören svårt att bemöta. Han fick sin nuvarande roll i februari 2021, men är tydlig med hur det ska vara framåt.

– Det är färdigåkt. Vi är otroligt måna om att få det här på rätt köl, säger han.

Oklar storlek på svinnet

Hur mycket pengar som gått till annat än kommunal service och välfärd är oklart. Jonas Walker hoppas att pågående utredning om bilanvändandet kan ge besked längre fram.

– Vi hanterar ju skattemedel och våra pengar ska inte gå till att främja någons privatekonomi.

Ändrade rutiner vid pandemin

Hur länge bilfusket pågått kan han inte svara på. Kommunens utredning av avvikande resmönster gäller åren 2020-2022.

– Jag vet inte. Det finns uppgifter om att det pågått länge till att det är något som etablerats under pandemin.

Under de granskade åren fann man 82 förare med avvikande resemönster.

De anställda vi pratat med är upprörda över fusket, som de menar pågått länge. Samtidigt understryker de att det är bra att kommunen tar itu med problemen. Men de önskar att det gjorts långt tidigare.

I klippet svarar kommundirektör Jonas Walker på kritiken om att anställda kunnat nyttja kommunens bilar till privata ärenden och vilka konsekvenser det kan få för enskilda.

VAD ÄR EN SKATTEPLIKTIG BILFÖRMÅN?

Skattepliktig bilförmån uppkommer när en person för privat bruk i mer än ringa omfattning använder en bil som personen får använda på grund av anställning, uppdragsförhållande eller annan liknande grund.

Det gäller inte om man använt bilen i ringa omfattning, dvs ett fåtal tillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Med fåtal tillfällen menas högst tio.

För skattefrihet krävs att båda förutsättningarna är uppfyllda.

Parkeras på arbetsplatsen

Om arbetsgivarens bil enligt avtal endast får användas för tjänstekörning, ska någon förmånsbeskattning normalt inte ske.

I sådana fall krävs normalt att bilen inte används för den anställdes arbetsresor utan parkeras på arbetsplatsen efter arbetstidens slut och att nycklarna förvaras hos arbetsgivaren.

Om en anställd kan anses ha dispositionsrätt till en sådan bil bör det finns en körjournal eller annat som visar att bilen endast använts för resor i tjänsten.

Initiativtagare oväsentligt

Det saknar betydelse för beskattningen om det är på arbetsgivarens eller eget önskemål som den anställda tar hem tjänstebilen.

De ekonomiska eller praktiska fördelar som arbetsgivaren kan ha av att den anställda tar hem bilen och har den uppställd eller garagerad vid bostaden utgör inte skäl för att underlåta beskattning av den anställda.

källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.