Mats Hammerman – 40 år som frontfigur för legendariska ”Massproduktion”, det lilla skivbolaget i Norrland som överlevde. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Skivbolaget som överlevt fyra decennier – med samma frontfigur

Uppdaterad
Publicerad

Massproduktion flöt upp i svallvågorna i den starka musikrörelse som gjorde sig hörd i slutet av 1970-talet. Alla talade om ”Punksvall” och det nya skivbolaget blev ett nav i rörelsen. Nu firar Massproduktion 40 år.

Vi är på skivbolaget Massproduktion i Sundsvall . Kontoret ser ut som ett skivbolagskontor nog ska se ut: belamrat.

LP-skivor, rader av CD-album, lådor, pryttlar, bilder, andra lådor och affiischer. Inklämd i ett hörn sitter skivbolagsdirektör Mats Hammerman och konstaterar, med ett förvånat skratt att han hållit på med det här i fyra decennier.

– Det kanske inte var vad jag hade trott, men jag är hemskt glad över att ha få varit med på den här resan, säger han.

Mats Hammerman var med från första början. Sedan 1981 är det han som leder det lilla oberoende skivbolag i Sundsvall, och han är dess ende anställde.

”Inte bättre förr”

Att man varit ett litet bolag, långt från storstäderna, i en liten stad i Norrland är kanske förklaringen till att man lyckats överleva i en bransch som förändrats radikalt genom åren, tror han. 

I dag är det streamingtjänster som Spotify som styr marknaden.

Så, var det bättre förr?

– Nääh, jag är inte särskilt nostalgisk av mig. Det är på något sätt intressantare nu, allt finns tillgängligt på ett sätt som inte fanns förut och

man kan nå ut på ett sätt som inte gick förr när man skulle skicka plastbitar till butiker som i bästa fall plockade upp dom, säger han.

Digitaliserar musiken

Just nu jobbar han som bäst med att gräva fram Massproduktions stora katalog genom åren med band och låtar och digitalisera musiken. Från band till datafiler för att göra låtarna tillgängliga för alla och envar på någon streamingtjänst.

– Jag är klar med 90-talet nu, säger han, 80-talet räknar jag med att bli klar med nästa år. Eller året efter.

1979 – inspelning på kassettbandspelare

Ett bevarande av nutida kulturhistoria, helt enkelt.

Bland allt materialet finns förstås den allra första singelskivan som gavs ut på bolaget. Året var 1979,  bandet hette ”Massmedia” och spelade in sina låtar i ett skyddsrum på Västermalmsskolan. På en kassetbandspelare. 

En lång resa för en musikentuisiast i en stad ute i provinserna, en resa som tycks vara långt ifrån över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.