Skogsbolagen: ”Jägarna skjuter för få älgar”

Uppdaterad
Publicerad

Förlorad produktion, fler älgolyckor och mera koldioxid i luften är effekten av att jägarna inte skjuter tillräckligt många älgar. Det hävdar skogsbolagen medan jägarna själva inte känner sig informerade om vad som gäller. Nyligen träffades berörda parter för att lösa problemet.

Skogsbolagen med Holmen Skog i spetsen är hårda i sin kritik mot jägarna, de skjuter för få älgar vilket orsakar problem för samhället.

– Man ser gärna till det lilla område där man är och man är rädd att man ska skjuta de sista älgarna på området men tittar man i ett större perspektiv så innebär det älgarna gör betydande skador på samhället, det hävdar Mathias Westerlund som är regionchef på Holmen Skog.

Olyckor och lägre tillväxt

Han pekar på miljömässiga faktorer som uppstår när älgarna äter upp den växtlighet som annars skulle ha absorberat växthusgasen koldioxid, 6 procent av Sveriges totala utsläpp motsvaras av det älgarna äter, enligt branschen. Han tar även upp de trafikolyckor där älgar är orsaken och framhåller naturligtvis den lägre tillväxten som uppstår i skogen när älgarna betar.

– Vi tappar ungefär tio procent av tillväxten i svenska skogar idag på grund av älgens bete, säger han. 

Lite otippat ställer sig även naturvårdsintressen på skogsbolagens sida och kräver ökad avskjutning, Lasse Bengtsson representerar Ångermanlands Ornitologiska Förening.

– Med så mycket älg som vi har i skogarna idag så kommer inte varken rönn, sälj eller asp att kunna bilda träd, det är en process som tar lång tid och till de här träslagen är flera tusen arter knutna och om det inte finns vuxna träd så försvinner de här arterna, så det här är en viktig fråga när det gäller biologisk mångfald, säger han.

Kritiserad förvaltningsplan

Debatten bottnar i den förvaltningsplan för älgstammen som funnits i fem år och som kritiserats av många jägare. När berörda parter nyligen träffades var man överens om att det är bristande kommunikation som gör att man inte når målen för avskjutningen.

– Vi måste kommunicera så att informationen kommer ut till jägaren som ska göra jobbet, där har vi inte lyckats och det är både jägare och markägare som har det uppdraget, säger Gun Fahlander som är ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Karin Saltin som är jakthandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland tror att jägarna missförstått förvaltningsplanen och agerar som tidigare, när de fick en tilldelning med ett visst antal älgar.

– De får ingen tilldelning utan de ska följa en treårig plan och inte göra som de gjorde förut, då det handlade om att nå upp till 80 procent av tilldelningen. Det nya är att de ska nå målet, det som står i planen är 100 procent och det ska de skjuta, säger Karin Saltin men konstaterar samtidigt att det är information som är mycket svår att nå ut med.

Pekar med hela handen

Gun Fahlander ställer sig frågande till hur mycket information jägarna fått.

– Har man en dialog och är överens om de mål man har satt då ska man göra jobbet, men har man inte fått informationen och känner till hur det ska genomföras.. ja, där har vi ett jobb att göra, konstaterar hon och ger samtidigt en känga till skogsbolagen.

– Man pekar med hela handen från skogsbolagen och säger: ”så här ska ni göra”. Då får man ingen delaktigheten i att utföra jobbet, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.