Foto: TT

Skogsstyrelsen svarar landshövdingen om brandpengarna

Publicerad

I början på oktober föreslog Skogsstyrelsen att markägare i tre av länen som under sommaren drabbades av svåra skogsbränder ska få dela på 72 miljoner kronor. Västernorrlands landshövding, Berit Högman, skrev därför till Skogsstyrelsen för att få svar på varför Västernorrland inte får ta del av brandpengarna. Nu har hon fått svaret.

Herman Sundqvist är generaldirektör för Skogstyrelsen och säger i sitt svar att utgångspunkten för stöd till skogsbruket bedöms utifrån huruvida påverkan av bränderna varit så stor att skogsbruket gemensamt inte kan förväntas hantera situationen. Det är alltså inte de enskilda brändernas storlek som varit avgörande.

I Västernorrlands län utgjorde sommarens skogsbränder 3 procent av den areal som normalt avverkas på ett år. I Dalarnas, Gävleborg och Jämtlands län är motsvarande siffror 22, 44 respektive 19 procent.

Arealen är för liten

Enligt Skogsstyrelsen räcker alltså inte arealen på 3 procent för Västernorrland att ta del av pengarna. Samtidigt var det i Örnsköldsvik som en av landets stora så kallade “osläckliga” bränder ägde rum – alltså den i Brattsjö. Men en del av pengarna kommer att användas till stöd och rådgivning för de drabbade skogsägarna, och det kommer även skogsägare i Västernorrland att få ta del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.