Någon/några har tagit sig in i Gerestaskolan och flera andra av de kommunala skolorna i Härnösands och stulit elevdatorer. Foto: Mikaela Eriksson/SVT

Efter stölder och skolinbrott – väktare sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Härnösand har drabbats av inbrott, stölder och skadegörelse i början av höstterminen. Nu inför kommunen extra säkerhetsbevakning under kvällar och helger.

Redan två veckor efter skolstarten drabbades flera av de kommunala skolorna i Härnösand av datorstölder och skadegörelse. Bland annat har Hedda Wisingskolan och nystartade Wendela Hellmanskolan blivit av med datorer.

Datorstölder

Hedda Wisingskolan uppger på sin hemsida att stölder ska ha skett under skoltid. Eleverna uppmanades då att inte lämna ifrån sig sina värdesaker och att ha koll på att obehöriga inte skulle släppas in.

Enligt en rektor vid grundsärskolan på Gerestaskolan har ett tiotal datorer och läsplattor, nödvändiga för undervisningen, stulits. Det är oklart hur stölderna gick till, och polisen skriver också på sin hemsida att Brännaskolan blivit utsatt för ett inbrott där bland annat en dator har stulits.

Sönderslagna fönsterrutor

Hedda Wisingskolan och Gerestaskolan har båda utsatts för skadegörelse. Hedda Wisingskolan skriver på sin hemsida att några ungdomar ska ha valt ut flera tunga bänkar på skolgården, som ska ha gått sönder. Och senast i helgen har två fönsterrutor krossats, en vid entrén och en vid slöjdsalen. Någon eller några krossade även fyra fönsterrutor på Gerestaskolan. Det blir en stor kostnad för kommunen:

– Vi har inte gjort en sammanställning för i år än. Det jag vet är att det kostar jättemycket pengar, varje ruta kostar, säger Birgitta Wigren, skolförvaltningschef i Härnösands kommun.

”Händer varje år”

Det är inte första gången som skolorna drabbas av vandaler och tjuvar. I samband med starten av Hedda Wisingskolan var det också problem.

– Det här är ju inte något ovanligt, det händer varje år, säger Birgitta Wigren.

Inför återigen vakter

På kort sikt väljer nu skolförvaltningen i Härnösand att, i likhet med tidigare år, bland annat att sätta in väktare under kvällar och helger.

– Vi har extra bevakning på våra skolor i Härnösand. Vi kommer också se över märkningen på våra datorer och det kommer ske snarast, säger Birgitta Wigren.

Skolförvaltningens erfarenheter av åtgärderna som gjordes i höstas med vakter och ljusdetektorer är att vandalismen och inbrotten minskade.

– Det är svårt för oss att veta vad som gör skillnad, det här är ju också ett polisärende då vi polisanmäler allting, säger Birgitta Wigren.

För att förebygga ytterligare skada så ska de också se över skolornas larmsystem och kameraövervaking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.