I kväll skulle skolans framtida organisation beslutas i fullmäktige – men i stället blev det en återremiss av hela skolfrågan. Med hänvisning till en paragraf i kommunallagen räcker det om de socialdemokratiska ledamöterna i kommunfullmäktige begär återremiss för att det skall bli så.
Och så blev det.
– Det är mycket ovanligt att det åberopas, säger Lars Fröberg, kommunjurist i Härnösand.
Rent formellt använde sig socialdemokraterna av en paragraf i kommunallagen som ger minoriteten ett särskilt skydd. Det innebär att en minoritet av ledamöterna har rätt att vid ett tillfälle driva igenom bordläggning eller återremiss av ett ärende. Förutsatt att det är minst 30 procent av ledamöterna som står bakom kravet..
Den infekterade skolfrågan i Härnösand är alltså långt i från avgjord.
Debatten om skolan har också visat upp en intern spricka i den borgerliga alliansen i Härnösand. Sjukvårdspartiet som har sex mandat i fullmäktige har fortfarande inte tagit ställning för eller emot den föreslagna skolorganisationen i Härnösand, den som bland annat innebär en nedläggning av Franzénskolan.
– Vi har inte tagit ställning för egen del, säger Barbro Ekevärn, sjukvårdspartiet.
Det är bakgrunden till att socialdemokraterna nu hoppas kunna locka över Sjukvårdspartiet till sin linje, det vill säga en ny skolorganisation i Härnösand som innebär att Franzénskolan blir kvar.
– Vi kommer att ta upp samtal med Sjukvårdspartiet i den här frågan. Vi tycker i princip likadant, säger oppositionsrådet Sig-Britt Ahl (s).