Foto: SVT/Barbro Sellin

Skolmaten kryddas med matglädje

Uppdaterad
Publicerad

Trollkrubbet, skolrestaurangen på Lidens skola har i dagarna kammat hem två utmärkelser. Både som bästa matglädjeskola i Sverige i tävlingen Arla Guldko och som årets arbetslag 2017 i Framtidsmyran i Sundsvalls Kommunala Akademigala.

När pristagarna kom till skolan i morse på måndagen så var matsalen smyckad med gratulationer.

Barnen visade sin uppskattning Foto: SVT/ Barbro Sellin
Ytterligare en teckning med skolbarnens gratulationer Foto: SVT/Barbro Sellin

Under några månader kom en jury på sex personer med bland annat Paul Svensson oanmält till Lidens skolmatsal  sex gånger. De bedömde maten och miljön. Ett hundratal skolor i landet var med i tävlingen men segern gick till Lidens skola och arbetslaget Ulrica Lindvall och Glenn Viden.

– Vi vill ju att det här ska vara en restaurang . Det ska inte vara en skolmatsal utan en restaurang med restaurangkänsla och på det sättet så vill vi ha matglädje, berättar Glenn Vidén som är kökschef på Trollkrubbet i Lidens skola.

– Så det är lyxigt tycker jag och mycket att välja på,  broccoligratäng med salladsbuffe och lite småplock på slutet, säger eleven Adam Bromée.

Allt är hemlagat , om det är möjligt närproducerat och ekologiskt. Det ska vara näringsriktigt och alltid finnas någonting för alla. Det serveras också rätter med lokal anknytning.

– Ja det är ju främst lammet som vi tar härifrån byn Åsen och sedan har vi ju våran egen tillverkade ost, mozarella, panerost och hallomi som vi också gör, säger Ulrika Lindvall.

– Korv gör vi själv. Färskkorvar på fläsk eller lammkött. De har blivit väldigt trevligt mottagna här, säger en belåten Glenn Vidén.

Juryns motivering

”Genom innovationskraft och samarbete har restaurangen formats till skolans varmt välkomnande hjärta.  Skollunchen här är tydligt kopplat till samhället samtidigt som individen  är i fokus i arbetet med att förebygga mobbning och ohälsa. På tallrikarna varvas gamla mattraditioner från trakten med nutida smakutmaningar. ”

Foto: Privat

Trollkrubbet tilldelades även ett utbildningsstipendium på 30 000 kr, ett diplom samt ett gästspel från någon av Årets kockar.

Juryarbetet i sin helhet. Man har bedömt:

Allmän matglädje och utbud. Hur pass brett tänker köket kring maten och utbudet? Serveras mer än en rätt och finns det olika dryckesalternativ?

Med tanke på miljön.  Hur gör köket för att jobba hållbart, minska svinnet och på andra sätt ta hänsyn till miljön?

Positiv påverkan.  Hur gör man för att vara en god matglädjeambassadör? Har köket en levande dialog med eleverna, pedagogerna och hemmen? Jobbar man med olika medier, exempelvis sociala medier, för att möta eleverna?

Omsorg. Hur bemöts eleverna och hur tar man vara på deras synpunkter? Hur jobbar man med matråd och för att göra elever och personal delaktiga?

Restaurangmiljö.  Hur ser det ut där eleverna äter och hur fungerar logistik och flöde över dagen? Främjar skolrestaurangen matglädje?

Långsiktighet och engagemang.  Tar skolan matglädjen på allvar? Är det ett pågående arbete som även engagerar ledningen? Hur arbetar man med kompetensutveckling, teamwork och för att involvera hela arbetslaget?

Stolta elever

Att det var Lidens skola som fått flera priser var eleverna väldigt nöjda med. 

– Ja det tycker jag är häftigt att det är just våran skola. För det visar ju också att vi har en bra mat och då är det inte bara vi som tycker det heller, menar eleven Filippa Ramm.

Dessutom har Glenn och Ulrika tilldelats priset som årets arbetslag 2017 i Framtidsmyran i Sundsvalls Kommunala Akademigala.

De prisades som det bästa arbetslaget av Sundsvalls kommun Foto: SVT/Barbro Sellin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.