Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med vice ordförande Line Skogheim när hon pistar Skönviksbacken i klippet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Skönviksbacken mellan Sundsvall och Timrå drabbas inte av liftteknikerbristen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lifttekniker som sköter underhåll och säkerhet av liftar oroar många skidanläggningar i landet.

Men Skönviksbacken mellan Timrå och Sundsvall i Västernorrland drivs av ideella krafter – och märker därför inte av bristen på samma sätt.

Line Skogheim, vice ordförande och ansvarig för pist och lift i backen, berättar att Timrå kommun har bidragit med en utbildad lifttekniker som med hjälp av ideella eldsjälar håller skidanläggningen i drift.

– Det är jag och gubbarna som jobbar på här i backen med allt som kan tänkas behöva underhåll, säger hon.

Ett arbete som ligger nära hjärtat

Ordförande Christer Bodén och vice ordförande Line Skogheim har själva åkt i backen genom hela livet och det kändes självklart för dem att ta ansvar för att backen fortsätter att vara i drift.

– Jag har alltid varit här i backen sedan 1968 när jag var en liten knatte. Nu är barnbarn på gång som förhoppningsvis också kommer att åka här, så jag vill ge möjligheten att åka här till framtida generationer, säger Christer Bodén.

Hör mer om hur Skönviksbacken överlever med den ideella kraften i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.