Sköt med soft air gun – döms för misshandel

Publicerad

En 19-årig man, bosatt i Örnsköldsvik, döms till villkorlig dom för att ha skjutit en annan man i benet med en soft air gun.

Misshandeln utspelade sig på hamnplan i Örnsköldsvik 11 augusti i fjol. 19-åringen och en kamrat satt på en bänk när en tredje man passerade.

Denne man (NN) uppger att han noterade en pistol på bänken bredvid 19-åringen och tog fram sin mobil för att filma. Han ska då ha blivit skjuten tre gånger, i bröstet, på låret och på smalbenet. Han tog tag i 19-åringen för att förhindra fler skott och blev nedbrottad.

Skjuten i benet

19-åringen å sin sida säger att NN var berusad och började tjafsa och provocerande filma dem. När NN tog tag i kamraten sköt 19-åringen NN i benet med ett skott, vilket han menar var nödvärn. 

Men tingsrätten skriver att 19-åringen ändrat sin berättelse, i det första polisförhöret förnekade han att han alls skjutit, och förklaringen om nödvärn förtjänar därför ingen tilltro.

Tingsrätten finner inte heller att åklagare kunnat bevisa att NN sköts med mer än ett skott. 19-åringen döms till villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 5 000 kronor till offret för skadan i benet och kränkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.