Som skoterförare har man stopplikt när man ska korsa vägar och järnvägar. Ett vanligt scenario, om flera kör efter varandra, är att den första föraren stannar, men inte de andra, berättar Peter Granåsen som utbildar dem som vill ta förarbevis. Foto: Privat/SVT Arkiv

Skoterutbildaren: Detta gäller när man korsar vägar och järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Som skoterförare kan man hamna i situationer där man behöver korsa en bil- eller järnväg. Var får man köra, när är det stopplikt och när behöver passagerare hoppa av? Peter Granåsen, som håller förarbevisutbildningar, reder ut vad som gäller.

Olika regler kan gälla på enskilda och allmänna vägar – men eftersom det är svårt att med blotta ögat avgöra om det är enskild eller allmän väg så gör Peter Granåsen ingen skillnad på vägarna när han lär sina elever.

– Jag säger till dem att om vägen är plogad så får de korsa vägen, eller köra på den enbart om de måste, till exempel om alternativet är att köra på is som bedöms vara för tunn. I samband med det måste passagerare, som sitter på skotern eller i en pulka, hoppa av och gå, säger Granåsen, som också är ordförande i Snofed, Sveriges snöskoterägares riksorganisation och Timrå snöskoterklubb.

Skoterolycka i Söråker

Passagerare får hoppa av – en säkerhetsåtgärd

Det finns flera orsaker till att passagerare inte ska sitta på skotern när man korsar eller åker på en väg.

– Det kan vara skymd sikt, och då kan den som går gå över först och sedan vinka över skotern, eller så kan skoterföraren få problem, till exempel att man fastnar på en isfläck mitt på vägen eller att pulkan lossnar.

Vilka regler gäller när man ska passera en järnväg?

– Som skoterförare är det alltid stopplikt när man korsar en väg eller järnväg, säger Peter Granåsen.

Han upplever att de flesta skoterförarna sköter sig – men att det slarvas med vissa regler.

– Det slarvas nog ganska ofta med stopplikten och att passagerare inte hoppar av skotern. Sedan finns det ett stort mörkertal av förare som kör utan förarbevis, säger han.

Regler vid skoterkörning på enskild och allmän väg

• På en enskild väg kan skoterkörning vara förbjuden – det är helt enkelt upp till vägens ägare. Ett förbud ska skyltas med ett vägmärke, eller på annat tydligt sätt, till exempel med en bom över vägen eller en hemmagjord skylt.

• Det är inte tillåtet att köra på allmän väg, förutom när man ska korsa vägen, eller om terrängen är oframkomlig – då får man köra kortast möjliga sträcka efter vägen och högsta tillåtna hastighet är 20 km/tim.

• Som skoterförare har man alltid stopplikt när man passerar en väg eller järnväg.

• Passagerare som sitter på skotern eller i en pulka måste hoppa av och gå när man ska korsa, eller köra på, en väg.

Källa: Snofed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet