Överfarten har ett ovanligt signalsystem Foto: SVT

Dödsolyckan i Söråker: Skoterföraren döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Den man som körde snöskotern vid olyckan där två tonårsflickor omkom i Söråker i Timrå kommun förra vintern döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik av Sundsvalls tingsrätt. Påföljden: Villkorligt straff och böter.

Olyckan inträffade den 17 januari i fjol. När mannen i 50-årsåldern körde över den obevakade järnvägsövergången i Söråker med två tonårsflickor på en släde efter skotern upptäckte han inte tåget som snabbt närmade sig.

Skotern hann precis över spåret innan tåget passerade – men inte släden. En av passagerarna omkom omedelbart av sina skador, den andra en kort tid därefter.

Lokföraren har berättat att han upptäckte skoterekipaget som närmade sig spåret från vänster, men att han uppfattade det som föraren sett tåget och skulle stanna. Men just när skotern var framme vid överfarten gasade skoterföraren och ökade farten.

Nödbromsade

Lokföraren har uppgett att han signalerade och nödbromsade tåget, men kunde inte undvika att köra på kälken med de två passagerarna.

I sin dom i målet konstaterar rätten att föraren bor nära järnvägsövergången och har passerat den många gånger, och därför borde ha ”insett att han hade kunnat undvika den aktuella trafiksituationen genom att titta till höger”.

Han måste ha insett att hans agerande utgjorde ett medvetet rikstagande och har därför orsakat olyckan, anser tingsrätten. Föraren ”har genom att inte vara särskilt försiktig och uppmärksam på om något tåg närmat sig och genom sitt agerande i övrigt av oaktsamhet orsakat deras död”, skriver rätten i sin dom.

Personligt lidande

Mannen, som är anhörig till flickorna, har varken erkänt eller förnekat brottsanklagelserna. Hans uppfattning har hela tiden varit att ljussignalen vid övergången inte indikerade att något tåg närmade sig.

Vid bedömningen av påföljden konstaterar domstolen att mannen är ostraffad sedan tidigare. Han har orsakats stort personligt lidande på grund av händelsen, och eftersom han inte bedöms kunna göra sig skyldig till fortsatt brottslighet bestämmer rätten påföljden till villkorligt straff och 40 dagsböter à 1 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet