Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så gick skoterolyckan i Söråker till Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så gick skoterolyckan i Söråker till

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ger nu lokföraren sin syn på olyckan i Söråker då två tonårsflickor miste livet. Det sker i en anmälan av olyckan.

Vid den svåra olyckan i Söråker den 17 januari omkom två tonårsflickor när skoterekipaget de färdades på kolliderade med ett tåg. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket av lokförarens arbetsgivare Vy tåg AB.

I anmälan beskriver lokföraren utförligt hur olyckan gick till ur dennes synvinkel. Se det händelseförlopp lokföraren beskriver i klippet ovan.

Inledningsvis beskriver lokföraren att tåget närmar sig den obevakade övergången i en hastighet av 90 kilometer i timmen då en skoter med kälke närmar sig från vänster. Två personer sitter på skotern och två personer sitter i kälken.

Ökar farten

Först uppfattar lokföraren det som att skoterekipaget ska stanna vid överfarten eftersom det saktar in lite, men just när skotern är framme vid överfarten gasar skoterföraren och ökar farten. Lokföraren uppfattar det som att han ska ta fart över spåret. Av lokförarens berättelse framgår inte om skoterföraren observerat tåget.

Körde på kälken

När skotern ökar farten är tåget så nära att lokföraren inser att de kommer att kollidera. Lokföraren uppger att han signalerar och nödbromsar tåget. Enligt vad lokföraren uppfattat har skotern klarat sig över spåret, men tåget har kört på kälken med de två passagerarna.

Räddningstjänst och polis larmas till platsen. Både lokförare och tågvärd chockas av händelsen och körs till Umeå där de tas om hand av sin gruppchef och kamratstödjare.

Olyckan utreds av polis och skoterföraren har delgivits misstanke om vårdlöshet i trafik och vållande till annans död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet