Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den åtalade mannen efter skotertragedin i Söråker – ”Min största rädsla är att flickorna såg tåget”

Den åtalade mannen efter skotertragedin i Söråker: ”Min största rädsla är att flickorna såg tåget”

Uppdaterad
Publicerad

Två tonårsflickor omkom i januari i fjol när den skoter de färdades efter krockade med ett tåg. Föraren åtalas för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Det var en kall och solig vinterdag när ekipaget, två personer på en skoter med två flickor på skoterkälke efter, skulle passera en obevakad järnvägsövergång i Söråker, Timrå kommun. Söndagsutflykten vändes till en katastrof när skoterkälken träffades av tåget. Den ena av flickorna omkom omedelbart, den andra skadades svårt och avled kort efter.

 – Jag såg något blått i ögonvrån, sedan sa det bara swosch och jag förstod på en gång vad som hänt. Min största rädsla är att flickorna hann se tåget, berättar den åtalade mannen under rättegången.

Lokföraren

Lokföraren säger i förhör, att han uppfattade att skotern saktade in vid övergången, men plötsligt ökade föraren farten och körde över och tragedin var ett faktum.

Signalsystemet

I samband med olyckan fick signalsystemet vid järnvägsövergången stor uppmärksamhet. Vid övergången finns en enkel lampa med vitt sken, som alltid är tänd och släcks bara när ett tåg ska passera.

 – Mitt stora misstag var att jag litade på lampan, säger den åtalade efter att han berättat om hur han fokuserade på lampan. Jag trodde att lampan var tänd, jag tittade inte åt höger, säger han.

Förmildrande omständigheter

Den omdiskuterade signalen vid järnvägsövergången är enligt åklagare Karin Everitt ingen förmildrande omständighet, men något högre straff än böter handlar det inte om.

  – Jag anser inte att något annat än villkorlig dom och böter är aktuellt eftersom föraren drabbats väldigt hårt av händelsen, säger Karin Everitt.

Domen kommer att meddelas den 16 mars.

Hör åklagaren Karin Everitt i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet