Två flickor avled i skoterolycka i Söråker – nu åtalas föraren

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas föraren av den skoter som var inblandad i dödsolyckan i Söråker då två unga flickor omkom.

Det var den 17 januari i år som två flickor i tonåren avled när skoterekipaget som de färdades i träffades av ett tåg.

Vice chefsåklagare Karin Everitt vid Åklagarkammaren i Sundsvall åtalar nu skoterföraren, en man i 50-årsåldern, för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Körde på kälken

Lokföraren berättade efter olyckan att tåget närmar sig övergången då en skoter med kälke närmar sig från vänster. Två personer sitter på skotern och två personer sitter i kälken.

Först uppfattar lokföraren det som att skoterekipaget ska stanna vid överfarten, men just när skotern är framme vid överfarten gasar skoterföraren och ökar farten. Lokföraren uppger att han signalerar och nödbromsar tåget men kör på kälken med de två passagerarna.

Misstänks för brott

Efter polisutredning delgavs skoterföraren misstanke om vårdlöshet i trafik och vållande till annans död. De tekniska undersökningar som har gjorts visar att det inte varit något fel på skotern eller tåget.

Enligt det åtal som nu väcks har föraren passerat övergången ”trots att ljussignalen varit släckt, vilken indikerat att ett tåg var på väg. Han har sålunda genom ovanstående agerande inte iakttagit den försiktighet som ålegat honom vid passerande av järnvägsövergången”

Överfarten har ett ovanligt signalsystem Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.