Delar av skoterkälken och drönarbild från olycksplatsen Foto: Bilder från förundersökningen

Skoterföraren trodde lampa vid järnvägsövergång var tänd

Uppdaterad
Publicerad

Det var söndagen den 17 januari som en snöskoter med en tillkopplad kälke krockade med ett tåg vid en järnvägsövergång i Söråker och två flickor dog. Av polisens förundersökning framgår att skoterföraren har haft lampan i fokus när han kört över järnvägen och trott att den var tänd.

På mindre järnvägsövergångar finns det ibland en lykta vid korsningen som slocknar när ett tåg närmar sig, och just en sådan finns vid den aktuella järnvägsövergången. Det är alltså en lampa som varnar om tåg kommer, lyser den kommer inga tåg, men släcks den får ingen passera spåren.

Trodde lampan var tänd

Av polisens förundersökning framgår att skoterföraren har passerat järnvägsövergången många gånger. Själva olycksdagen kollar han rakt fram på själva övergången och uppger att han invaggas i säkerhet eftersom det är så pass öppet runt övergången. Han säger att han trodde att lampan var tänd och att han inte såg något tåg komma. Föraren vittnar också om att det var strålande sol den aktuella dagen och att en förklaring kan ha varit att det blänkte till i lampan och att han därför trodde att den var tänd. Sedan hinner han se något i ögonvrån precis innan krocken är ett faktum.

”Tittade rakt fram”

Lokföraren uppger i förhör att hans uppfattning är att föraren av skotern tittade rakt fram hela tiden och inte uppfattade att det kom ett tåg. Enligt åklagaren ligger ouppmärksamheten till grund för själva åtalet för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Dessutom anser åklagaren att mannen borde ha släppt av passagerarna innan han körde över järnvägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet