Jan Domeij genomför inspektioner av skyddsrum åt MSB. Foto: SVT

Skyddsrummen ska ses över – del i försvarsberedningen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsberedningen presenterade igår sin delårsrapport om civilförsvaret och man vill bland annat se över skyddsrummen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har redan påbörjat en inventering.

Jan Domeij genomför inspektioner av skyddsrum i Västernorrland på uppdrag åt MSB. Han konstaterar att kunskapen om skyddsrum, både bland fastighetsägare och allmänheten, under en lång tid varit dålig – men att det håller på att svänga.

– Det är ett lite nytt tänk. Nu har man insett att det är viktigt. Då är det svåra att man redan hunnit göra skador i skyddsrummen, att man gått igenom med ledningar på ett felaktigt sätt till exempel.

Vilka är de vanligaste anmärkningarna?

– Vid en underhållsbesiktning är det ofta att sakerna i skyddsrumsförrådet är borta. Det kan rör sig om utrustning värd flera hundra tusen kronor som är borta, säger Jan Domeij.

Staten satsat stora pengar

MSB konstaterar i en rapport att befolkningsskyddet i Sverige, där skyddsrummen ingår, inte är tillräckligt. Myndigheten jobbar nu med att inventera och utveckla befintliga skyddsrum. Något försvarsberedningen också lyfter fram.

– Man har sett att det här är ett stort kapital – det är enormt med pengar som staten har lagt ner i våra skyddsrum när de byggdes. Man säger nu att man ska vara rädda om dem vi har, säger Jan Domeij.

I Sverige finns omkring 65 000 skyddsrum med plats för 7 miljoner människor. På MSB:s hemsida kan du se var ditt närmaste skyddsrum ligger.

LÄS MER: Avslag på utredning av skyddsrum i Örnsköldsvik

LÄS MER: Skyddsrum kontrolleras efter försämrat säkerhetsläge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.