23-åringen hotades via Snapchat Foto: Håkon Mosvold Larsen, TT

Hotade bränna ner 23-årings hus

Publicerad

En 19-årig man dömdes på torsdagen till skyddstillsyn efter att han hotat en 23-årig man och stulit hans mobiltelefon.

Det var i början av december som 19-åringen stötte på 23-åringen vid en bensinstation i Sundsvall. De bägge känner varandra sedan tidigare och har under en tid bråkat om en skuld. Vid bensinstationen lutade sig 19-åringen in i 23-åringens bil, snappade åt sig hans mobiltelefon, och slog honom i ansiktet.

Hot om mordbrand

I förhör framkom sedan att 19-åringen flera gånger kontaktat 23-åringen genom sms, telefonsamtal och Snapchat. Han hade då framfört hotelser av olika slag för att förmå 23-åringen att betala en annan killes skuld på 1 500 kr. Bland annat hotade han att bränna upp hans familjs hus medan han och hans familj sov.

Ska betala skadestånd

19-åringen har genom hela rättsprocessen konsekvent nekat till alla anklagelser. Sundsvalls tingsrätt valde dock att tro på 23-åringens och flera vittnens berättelser. Rätten rubricerar dock om åklagarens åtalspunkt om rån till stöld och misshandel. Dessutom fälls 19-åringen för olaga hot och ringa narkotikabrott. 

Han döms till skyddstillsyn och en brottsförebyggande behandling. Dessutom ska han betala 14 600 kronor i skadestånd till sitt brottsoffer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer