Skärpt straff för mutbrott vid fängelsebygget

Uppdaterad
Publicerad

Saltviksfängelset kostade 1,2 miljarder att bygga. Idag skärptes straffet för den tidigare fastighetschef som misstänkts för grova mutbrott i samband med bygget.

I tingsrätten friades chefen inom kriminalvården från två av åtalspunkterna, men i den hovrättsdom som kom på torsdagen fälldes han på samtliga punkter. Den tidigare fastighetschefen vid Kriminalvården döms till fängelse i 3 år och 6 månader

Fastighetschefens vän, en konsultföretagare, döms till fängelse i 2 år och 6 månader. Det är lägre än tingsrättens dom. Hovrätten har har i straffmätningen tagit hänsyn till att företagaren har haft allvarliga sjukdomar och dessutom får näringsförbud i fem år.

Saltviksanstalten i Härnösand

Mutbrotten är direkt kopplade till Kriminalvårdens 1,2 miljardersbygge i Saltvik, superfängelset utanför Härnösand, projekteringen av fängelserna i Östersund och Haparanda, häktet i Sollentuna och Ersättningsanstalten Skåne.

Chefen sett till att utvalda företag fått lukrativa kontrakt och rundliga mutor som tack för hjälpen. Mutpengarna ska mannnen använt till bland annat exklusiva resor över hela världen och bygge av ett lyxigt fritidshus i miljonklassen

Den 67-årige mannen har haft ett nära samarbete med en god vän, och det var via dennes bolag som stora belopp betalades ut i ”provision” för att kontrakten med Kriminalvården skulle förmedlas.

Åklagaren nöjd

Såväl den tidigare chefen som hans vän och kompanjon är från Östergötland. Två företagare döms för bestickning, dvs. för att ha betalat mutor, till fängelse i 2 år respektive villkorlig dom. Åklagaren är nöjd med domen:

– Det är viktigt för allmänhetens tilltro till rättsväsendet att det finns vilja och förmåga att lagföra personer på hög nivå inom den offentlig sektorn för korruptionsbrottslighet. Detta är viktigt inte minst ur förebyggande synvinkel. 3 år och 6 månader får bedömas vara en sträng påföljd för en 70-åring, säger förre överåklagaren Gunnar Stetler.

150 miljoner i sjön

Den huvudåtalade mannen ska ha förvarat stora summor hemma i bostaden.

Att summorna är så svindlande beror på de oerhörda kostnader som är förknippade med stora kriminalvårdsbyggen. Bara notan för superfängelset Saltvik landade på 1,2 miljarder. Och projekteringen av det planerade fängelset på Verksmon i Östersund kostade 150 miljoner. Fängelset byggdes aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.