Slut på hennes guldkantade avtal

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutas de guldkantade löneutbetalningar som gett förre HR-direktören i landstinget, Lena Thelin, 69 300 i arbetsbefriad månadslön sedan i mars 2015.

Det omtalade avtalet som avslöjades av SR Västernorrland i våras är fortfarande höljt i dunkel. Det är framför allt oklart varför landstinget skrev ett avtal med Lena Thelin som sammantaget skulle kosta 3,6 miljoner kronor.

Avhopp och sparken

Regiondirektören Inger Bergström som tecknade avtalet med Thelin lämnade i efterdyningarna sitt uppdrag i landstinget och har sedan varslats om uppsägning. Detta trots att hon själv fått i uppdrag av sin dåvarande chef, tidigare landstingsdirektören Anders L Johansson att nå en uppgörelse med Thelin.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Varför avtalet tecknades är emellertid fortfarande oklart. Inger Bergström har vid upprepade tillfällen gett samma svar på frågan varför villkoren blev så generösa:

– Det får Anders L Johansson och Lena Thelin svara på.

Men beskeden från Johansson och Thelin har hittills uteblivit.

Många frågor – få svar

Landstingets internutredning som offentliggjordes i början av sommaren gav inget entydigt svar. I utredningen konstaterades att avtalet troligen grundade sig på att Lena Thelin av arbetsgivaren inte ansågs tillräckligt kompetent. Samtidigt uppgav Lena Thelin att hon upplevt sig som kränkt, motarbetad och mobbad.

Möjligen kommer bakgrunden till avtalet att klarna något i veckan när landstingets externa revision ska presentera vad den har kommit fram till.

Även om Lena Thelins anställning avslutas och löneutbetalningar upphör från idag den 27 augusti är landstinget fortfarande bunden att betala den treåriga utbildning som också ingick i överenskommelsen. Utbildningen inleddes  enligt avtalet hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet