Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev en intensiv debatt om framtiden för Sollefteå sjukhus när Företagarna bjöd in regionpolitiker till ett möte i Härnösand. Centerpartisten Kristina Eriksson ( t h ) var besviken på att hennes eget parti duckar i debatten. Foto: Pierre Ragnehag

Slutstriden om Sollefteå sjukhus – växande ilska mot majoritetens tystnad

Uppdaterad
Publicerad

Mobiliseringen är i full gång i försöken att rädda Sollefteå sjukhus. Med en vecka kvar till regionfullmäktiges beslut i frågan hade organisationen Företagarna kallat regionpolitiker till möte i Härnösand – men de som styr i regionen lyste med sin frånvaro.

Det var ett gemensamt arrangemang uppstyrt av Företagarna i Sollefteå och Kramfors. Det här inte bara en vårdfråga, sjukhusfrågan berör hela samhället. menar dom.

Ett 20-tal regionpolitiker infann sig, samtliga från oppositionen.

Sjukhusstriden i Sollefteå

”En dåligt underbyggd rapport”

Under mötet gjorde Lars Rocksén, Sveriges läkarförbund och Robert Karlström, ambulans- och narkossköterska sitt bästa för att strimla den omtalade konsultrapporten som innebär att all specialistvård flyttas från Sollefteå.
– Jag har landat i att det här är en dåligt underbyggd rapport, menade Henrik Sendelbach (KD), ledamot i regionstyrelsen, efter mötet.

Besviken på sitt parti

Centerpartisten Kristina Eriksson från Sollefteå sitter i regionfullmäktige och deltog i mötet, trots att hennes parti styr tillsammans med moderater och socialdemokrater. Hon var tydligt besviken på att toppolitiker från centern valt att stanna hemma, hör mer om det i klippet.

Vilka går emot sina partier?

Under sluttampen av mötet handlade diskussionen mycket om vilken väg oppositionen nu ska ta, hur många som kommer att rösta emot sina egna partier i frågan. Svaret på det får vi på regionfullmäktige om en vecka

FÖRSLAGET OM SOLLEFTEÅ SJUKHUS

I början av april i år presenterades förslaget – här är hörnstenarna i det:

• Nej till återstart av BB och akutkirurgin i Sollefteå

• Behåll akutmottagningen i Sollefteå nattöppen tills vidare

• Satsa på vården och omhändertagandet av äldre multisjuka patienter i Sollefteå sjukhus upptagningsområde

• Samla specialistvården på Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus – konsulternas förslag är att det mesta av operationsverksamheten i Sollefteå inklusive ortopedin läggs ner

• Avveckla slutenvårdsplatserna inom barnsjukvården i Sollefteå

• Stärk primärvården i hela regionen genom en ökad finansiering.

Källa: Ernst & Young

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet