– Vi ser att många av de drabbade fallen har rengjort fågelbord. Därför tror vi att folk har smittats i samband med det och det är därför vi vill varna för detta och att man ska skydda sig och vara utomhus när man rengör fågelbord, säger Anders Wallensten som är biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Stor ökning av fall
På tre månader har lika många fall rapporterats in som under ett helt år tidigare. Från november är 15 fall kända av myndigheterna. De rapporterade fallen har upptäckts i södra Sverige och Västra Götaland, men det går inte att utesluta att det ska sprida sig på fler håll.
– Ofta ser vi fall i södra och västra Sverige, riktigt varför vet vi inte. Men teoretiskt borde risken finnas även i andra delar av landet. Därför är det bra om man känner till det här, säger han.
Smittar via fåglars avföring
Papegojsjuka kan överföras mellan fåglar och människor och orsakas av en bakterie, Chlamydia psittaci. Smittämnet finns främst i fåglarnas avföring och kan spridas till människan när man andas in damm från intorkat fågelbajs. Fåglarna kan utsöndra bakterien, även om de ser friska ut.
– För att minska risken att smittas ska man helst vara utomhus när man gör ren fågelbord. Man ska också blöta ner med tex såpvatten så att man undviker att det dammar och sedan ska man tvätta händerna efteråt. Man ska också undvika att använda högtryckstvätt, säger Anders Wallensten.
Kan ge allvarlig lunginflammation
De flesta som smittas får lindrigare, influensaliknande symptom. Men allvarliga fall av lunginflammation förekommer.
– Om man blir så sjuk att man behöver söka vård är det bra att upplysa om att man gjort ren fågelbord så att läkaren tänker på diagnosen och tar rätt prover. Den kan vara allvarlig så att det är viktigt att man får antibiotikabehandling, menar Anders Wallensten.
Bra rutiner vid rengöring
Det har blivit populärt att ha fågelbord och det tycker Anders Wallensten är bra. Han menar att man inte ska avstå, men känna till riskerna och sätten att undvika smitta.
– Det är jättemånga som har fågelbord och det är en väldigt positiv sak. Det handlar mer om att man ska vara medveten om den här relativt lilla risken och att man därför skyddar sig när man gör rent.
Detta är papegojsjuka
Papegojsjuka, även kallat ornithos eller psittacos orsakas av en bakterie som heter Chlamydia psittaci (Chlamydophila). Sjukdomen upptäcktes först hos människor som först hade haft kontakt med smittade papegojfåglar, därav namnet.
Smittämnet är allmänt förekommande bland vilda fåglar och även andra djur kan smittas.
Smittämnet förekommer främst i fåglarnas avföring. Inkubationstiden är mellan tio dagar och fyra veckor.
Smittade fåglar kan te sig sjuka med matvägran, andningsbesvär, snuva och diarré, men sjukdomstecken kan också saknas helt. Friska smittbärande fåglar är vanliga.
Även husdjur som häst, nötkreatur, får och getter kan insjukna. De stammar som då är aktuella tycks dock inte kunna smitta människa.
Symptom och komplikationer: Oftast ses en atypisk form av lunginflammation där symtomen från luftvägarna är mycket diskreta. Hosta kan saknas och vid undersökningen hörs sällan biljud över lungorna, varför diagnosen lunginflammation ibland måste ställas enbart med röntgen. Ibland liknar bilden influensa med allmänpåverkan och generell muskelvärk. Tecken på hjärninflammation, med nedsatt medvetandegrad, samt leverpåverkan kan förekomma.
(källa: Folkhälsomyndigheten)