Äldre dör i covid-19 utan sjukhusvård

Uppdaterad
Publicerad

I region Västernorrland har 15 personer avlidit i covid-19, 10 av de personerna har avlidit på äldreboenden och aldrig vårdats på sjukhus trots att det inte saknas platser. En medveten strategi, enligt smittskyddsläkaren Hans Boman.

Sjukvården har mobiliserat för att kunna ta hand om svårt sjuka i covid-19, bland annat genom att skapa nya intensivvårdsplatser. Men merparten av de som avlidit i Västernorrland har aldrig vårdats på sjukhus, trots att det inte saknats intensivvårdsplateser.

Medveten strategi

Av de 15 dödsfall som inträffat i länet har 10 personer avlidit på äldreboenden, utan sjukhusvård. En medveten strategi, enligt smittskyddsläkaren Hans Boman.

Coronaviruset i Västernorrland

– Beroende på vad man har för grundsjukdomar kan man ha gjort det ställningstagandet att man inte ska hamna på intensivvården, säger han.

Att äldre människor på äldreboenden som drabbas av coronaviruset inte får sjukhusvård är mera regel än undantag.

– Det är individuella bedömningar, säger Hans Boman som menar att många människor i hög ålder som är svårt sjuka och har allvarliga tillstånd av olika slag kan hamna i situationen att man gör bedömningen att det inte är aktuellt med intensivvård eller sjukhusvård.

Risk att intensivvårda

Enligt Hans Boman sker bedömningen om att inte sätta in sjukhusvård för svårt sjuka i samråd med patient och anhöriga och han menar att utgångsläget är att göra det som är rätt i den aktuella situationen. Att flytta en svårt sjuk patient som drabbats av covid-19 för att kunna intensivvårda med exempelvis respirator kan vara en risk i sig.

I klippet förklarar smittskyddsläkaren Hans Boman varför sjukhusvården inte tar hand om alla som blir svårt sjuka i covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet