Alla fem åtalade för den så kallade snapchatmisshandeln döms – hör advokat Per Hånell som försvarar en av dem om vad han tycker om domen. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT

Snapchatmisshandeln: Alla fem åtalade döms för brottet

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem åtalade i misshandelsmålet i Timrå där det som hände filmades och publicerades på Snapchat fälls.

De dömda, alla tonårspojkar, får ungdomstjänst i mellan 55 och 65 timmar och ska solidariskt betala 11 000 kronor i skadestånd till offret.

Advokat Per Hånell som försvarar en av de misstänkta har hela tiden varit kritisk till att alla fem åtalades – hör honom om domen här.

Det hela inträffade i mars i år i närheten av hockeyarenan i Timrå. En 16-årig pojke överfölls och misshandlades av en grupp pojkar i ungefär samma ålder.

Misshandeln filmades med mobiltelefon och lades ut på Snapchat – vilket också blev det främsta bevismaterialet när de fem misstänkta så småningom åtalades och ställdes inför rätta.

Två av de misstänkta hade varit de drivande bakom misshandeln, de andra mindre aktiva medan en av dem i stort sett bara varit närvarande. Försvaret protesterade när åklagarsidan ville göra alla fem gemensamt ansvariga för det inträffade och få samtliga fällda för misshandel.

”Alla var med”

På måndagen kom Sundsvalls tingsrätts dom, och den går på åklagarens linje i skuldfrågan. ”Av de åberopade filmerna framgår att härtill att de agerat tillsammans. Alla de inblandade var med och utförde handlingen och omständigheterna är sådana att samtliga ska dömas för att ha utfört misshandeln tillsammans och i samförstånd”, skriver rätten bland annat i sin dom.

Hör advokat Per Hånell, försvarare till en av de fem dömda, om vad han tycker om att alla åtalade fälls trots varierande inblandning och roller i det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.