Sven-Olof Jonsson försöker hitta täckning vid sitt hus i Östergraninge utanför Sollefteå. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Sven-Olof blir snart utan fast telefoni

Uppdaterad
Publicerad

När den fasta uppkopplingen i Östergraninge försvinner i slutet av november blir Sven-Olof Jonsson och många andra i byn utan telefon. Mobiluppkopplingen fungerar inte alls.

Sven-Olof Jonsson berättade under morgonen för P4 Västernorrland om sin syn på ett nytt mobilt nätsystem i Östergraninge i Sollefteå kommun.

När SVT Västernorrland pratar med honom säger han att Östergraninge flyttas mer än ett halvt sekel tillbaka i tiden när den fasta telefonuppkopplingen försvinner den sista november.

– Mobiltelefonin fungerar inte alls här hemma, säger han och frågar sig om det här är ett modernt Sverige.

Upprepade kontakter med Telia har inte givit något resultat.

– De säger att nätet inte kommer att byggas ut, att vi får leva med det här, konstaterar Sven-Olof dystert.

Nätuppkopplingens framtid på landsbygden ser inte ljus ut, enligt Sven-Olof Jonsson i Östergraninge. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Svårt för företag

Situationen gör att det blir komplicerat att bedriva näringsverksamhet i området, menar Sven-Olof som har tvingats anlita ett callcenter i Sundsvall för att svara på hans arbetstelefon.

Han har också lanserat idén att den mast som i dag tar emot byns fasta telefoni via radiolänk kunde byggas om till en mobilmast, men Telia har inte visat något intresse.

Byts ut mot mobilt nät

Enligt Telia ersätts den fasta telefonin med ett kraftfullt mobilt system som de kallar ”Framtidens nät”. Ett system som Sven-Olof Jonsson har testat sedan i somras, och som Telia bedömer fungerar bra trots att Sven-Olof påstår motsatsen.

– Vi har ringt upp Sven-Olof för att testa ersättningsnätet och vi tycker att det låter bra, men han tycker att samtalen bryts och att det låter ”burkigt”, säger Inger Gunterberg pressansvarig på Telia till SVT Västernorrland.

– Vi kommer nu att låta en tekniker undersöka vad det inte är som fungerar i Östergraninge, säger Inger Gunterberg.

LÄS MER: Post- och telestyrelsen: ”Är problematiskt”

LÄS MER: Regeringen satsar 150 miljoner kronor på bredband i glesbygden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.