På E4:an norr om Timrå står trafiken stilla Foto: Axel Ellung, SVT

Snöoväder stängde E4

Uppdaterad
Publicerad

Nattens och morgonens snöfall orsakade stora störningar i trafiken. E4 i trakten av Timrå/Härnösand blockerades i nio timmar av stillastående långtradare.

Vid sextiden på lördagsmorgonen stängdes E4:an av i höjd med Torsboda norr om Timrå. Stillastående långtradare blockerade Torsbodabacken i norrgående riktning och orsakade långa köer. Kraftig snörök gjorde omkörningar omöjliga och polisen tvingades leda om trafiken på alternativa vägar.

Tung trafik tvingades parkera

Bärgningsbilar och sandbilar kallades till platsen och efter några timmar rullade trafiken igen. Men bara för en kort stund, vid 11-tiden stängdes vägen igen och personbilstrafiken leds via trafikplats Vivsta över Stavreviken och Söråker. Tung trafik får inte använda denna väg utan de tvingades stanna på en speciellt anordnad parkeringsplats strax söder om Eon Arena i Timrå. Köerna på E4 ringlade nu mycket långa och en del bilister hade suttit fast i bilkön i flera timmar.

Vid 11-tiden fick en lastbil stopp i södergående riktning mellan Mörtsal och Utansjö norr om Härnösand. E4:an stängdes då av även i södergående riktning. vägen öppnades senare men då bara ett av körfälten.

Vägen öppen för personbilar

Vid trettontiden meddelade polisen att trafiken på E4 i Timrå skulle kunna börja röra på sig. Detta gällde dock bara personbilar. Den tunga trafiken i kön tvingades delvis avvakta. Polisen ville inte riskera att fler långtradare skulle fastna i den långa stigningen i Torsboda norr om Timrå. De långtradare som måste flytta sig för att släppa fram personbilarna fick passera Torsbodabacken en och en. Övrig trafik uppmanades att hålla avstånden och observera att den tunga trafiken behövde fart för att ta sig upp i backarna.

Strax efter tre på eftermiddagen, efter nio timmar av kaos, meddelade trafikverket att vägen åter var öppen för trafik.

”Stanna hemma”

Trafikproblemen i Västernorrland koncentrerade sig till E4:an där den tunga trafiken hade svårt att ta sig fram. I övrigt rapporterades om 10-15 mindre olyckor i länet. Ingen person har kommit till skada i dessa.

Stig-Allan Persson, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, uppmanar alla att hålla sig hemma. Om man måste ut i trafiken ska man se till att man är utrustad med vinterdäck och en stor portion tålamod.

SMHI varnar

SMHI har gått ut med en varning, klass 1, för snöfall i längs hela nästan hela norrlandskusten. Varningen utfärdas eftersom det under lördagen förekommer snöbyar som kan vara kraftiga. Lokalt kan det komma 10-20 cm nysnö och det är risk för drivbildning.

Även tågtrafiken drabbad

Längs Norrlandskusten, i Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland meddelar Trafikverket att tågen kan bli försenade på grund av snöfallet.

Tåget från Stockholm som skulle ha kommit till Sundsvalls C 13.55 försenades och kom istället fram klockan 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.