Foto: SVT

Socialchefen: ”Extra hårda med att säkerställa rutinerna”

Uppdaterad
Publicerad

En brukare i Ånge har i snitt 15 olika personer ur hemtjänstpersonalen på besök under en två veckors-period.

Men på grund av coronavirusets spridning har kommunen fått tänka om.

– Det är klart att vår prioritet är hos de äldre, vi vet att dem ligger i riskzonen. Det är därför som vi nu är extra hårda med att säkerställa rutinerna, säger socialchefen Katarina Persson.

Enligt en undersökning som genomförts av Socialstyrelsen och SKR (Sveriges kommuner och regioner) så framgår det att en brukare i Sverige träffar i snitt 16 personer ur hemtjänstpersonalen under en två veckors-period.

”Prioriterad fråga”

Ånge kommun ligger precis under snittet – men personalrotationen är en fråga som är mer prioriterad än någonsin efter coronavirusets utbrott.

Coronaviruset i Västernorrland

– Socialnämnden har under flera år haft det här som en prioriterad fråga så vi har jobbat aktivt med kontinuitet. Just nu är kontinuitet extra känslig när vi har personer som är extra utsatta och nu är det en prioriterad fråga hos oss, säger Katarina Persson.

Hur jobbar ni med den frågan?

– Personalförsörjningen är viktigare än någonsin så vi jobbar med olika scenarion och vi sprider också budskap om hanteringen av viruset till anhöriga och vi jobbar aktivt med att vara före för att kunna behålla kontinuiteten.

Vädjar

Sedan vädjar hon:

– Det är till de familjer som har personal inom vård och omsorg, låt någon annan vabba så att vi kan säkerställa vården. Jag vill också vädja till våra medborgare att inte besöka våra brukare i onödan vi måste hjälpas åt att stoppa det här, säger Katarina Persson.

Så ser personalkontinuiteten inom hemtjänsten ut i länets kommuner:

Siffrorna visar hur många hemstjänstanställda deras brukare träffar.

Örnsköldsvik: 18 personer.

Kramfors: 17 personer.

Ånge: 15 personer.

Härnösand: 11 personer.

Sundsvall, Timrå och Sollefteå har inte svarat på enkäten och därför finns inget resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet