Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Socialdemokraterna i Sundsvall slår larm: Valsedlar försvinner i vallokalerna för förtidsröstning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Sundsvall riktar allvarlig kritik mot brister i hanteringen av valsedlar i förtidsröstningslokalerna.

– Vi får samtal varje dag från väljare som säger att det saknas valsedlar, säger Jeanette Hedlund som är ombudsman på Socialdemokraterna.

Enligt Jeanette Hedlund har signalerna kommit sedan förtidsröstningen startade den 24 augusti. Hon säger att det ringer 3-5 samtal per dag och väljare och partikamrater som upptäckt brister eller saknar valsedlar.

– Det är alldeles för många samtal som kommer för att det här ska betraktas som en enskild företeelse.

Val 2022

Olika bild av problemet

Men enligt Ingela Lindqvist, valsamordnare på Sundsvalls kommun rör det sig om just enstaka händelser och hon försäkrar att det alltid funnits partisedlar, även om det saknats namnvalsedlar från Socialdemokraterna vid åtminstone ett tillfälle.

– Vi har inte sett att det är systematiskt.

Pekar på brister

Jeanette Hedlund på Socialdemokraterna har en annan bild och ifrågasätter om det finns medborgare som tar valsedlar eller om valförrättarna inte sköter sitt arbete.  

– Det handlar ju om demokratin. Alla valsedlar ska finnas.

– Det har aldrig saknats valsedlar helt från något parti, säger valsamordnare Ingela Lindqvist.

Rättar till fel

På Valnämnden i Sundsvall menar man att problemen inte är värre än vanligt. Och att det aldrig går att skydda sig helt mot att någon väljare tar sedlar från lokalen eller lägger dem fel.

– Men det är inte så att vi negligerar, vi tar det på största allvar och rättar till de fel vi upptäcker, säger Ingela Lindqvist.

Kräver möte med valnämnden

Socialdemokraterna menar att fler partier upplever liknande problem och nu vill de ha ett möte med valnämnden.

–  Jag vill att de kallar alla fullmäktigepartier och berättar hur man säkerställer att partiernas valsedlar finns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet